בלהב המרד

מתוך: פרסומי מוזיאון הלוחמים והפרטיזנים, מספר 33, אפריל 1978

שני רחובות מקבילים היו נובוליפקי ונובוליפיה, סמוכים זה לזה ושמותיהם דומים. אחים-תאומים, אבל שני עולמות רחוקים היו. רחוב רחוב וגורלו. בפעם הראשונה נפגשו יחד בקרונות המוות ובתאי הגז של טרבלינקה.

חיות היער הגרמניות ההולכות על שתיים ידעו שגם אלה וגם אלה יהודים הם.

"המשקיף" 1944

 בלהב המרד

בשני רחובות אלה נתחוללו קרבות כבדים בעת המרד בגיטו ורשה, שפרץ ב-19 באפריל 1943. אנו מוצאים תיאורים על כך בספרו של פרופסור ב. מרק – "מרד בוורשה", שהופיע בפולין בשנת 1963 כמהדורה מושלמת ואוסף מסמכים.

 ורשה, גיטו 21-26 אפריל

רפורט מהקרבות בשטח נובוליפיה ונובוליפקי

ב-23 (אפריל) הציתו אנשי ה-ס.ס. את הבתים ה"פראיים" בנובוליפקי 8, אשר ב-22 באפריל נורו מהן יריות על המשמרות הגרמניים שהוצבו לאורך הקיר אשר התמשך בנובוליפקי. קבוצות הלוחמים היהודים מצדם הציתו את המחסומים (הגרמניים) בפאביא ובסמוטשה. הלהבות שהשתוללו משך הלילה האירו את כל הבתים בסביבה.

ב-24 (אפריל) האקציה עדיין נמשכה, אך כי בכל האיזור לא נשארו יותר מאלף ומאתיים נפש, בתוכם מאתיים ושלושים הליגליים (עובדים ופועלים) של החברה (הגרמנית).

הפתעה נפלה בסביבה עם ביקורו במקום של הגנרל סטרופ, שהגיע לכאן בלווית פמליה גדולה ומספר עשרות אנשי ס.ס. שומרי ראש, שהיו חמושים מכף רגל עד ראש. הגנרל הודיע שלא מעניין אותו כלל המחסנים. הוא מוכן לשלוח את הכל באש אם קיים חשד שאי-שם מסתתר איזה יהודי שהוא.

הלוחמים היהודים החלו לסגת מהשטח בהיווכחם שאין עוד טעם לנהל כאן קרבות. קבוצה בת עשרים וחמישה לוחמים נתקלה בקבוצת גרמנים שהגיעו כדי לפוצץ את הבונקרים בצדו של רחוב נובוליפיה 30 והם חסמו את המעבר לקרמליצקה 15, לשם ביקשו הלוחמים להגיע. הגרמנים פתחו ביריות ובאותו רגע נזרק רימון מגג הבית של נובוליפקי 23, שגרם לעשן ואבק סמיך. הגרמנים המשיכו לירות מבלי לראות את המטרה וקבוצת הלוחמים הצליחה לפרוץ בלי אבידות.

האקציה של גילוי הבונקרים נמשכה גם בימים ה-25, 26, אבל היה זה למעשה מבצע של שוד וביזה, כי הבתים והרחובות האלו כבר היו עזובים מאדם.

ארכיון של המכון ההיסטורי היהודי, החומר של פודקאנסקי-קאשניאץ, תורגם מפולנית, עמוד 211.

 הקרבות בנובוליפקי, נובוליפיה ולשנה ב-27 באפריל וסופם הטרגי

ביום שלישי, ה-27 באפריל, התקיימו קרבות מרים בנובוליפקי, נובוליפיה ולשנה. בנובוליפקי, בבתים מספר 39, 41 ו-42 נמצאו בונקרים מבוצרים וכמות מסויימת של נשק. שלושת הבונקרים קיימו ביניהם כל הזמן קשר והיו מוכנים להתנגדות.

בונקרים אלה נתגלו על ידי הגרמנים כתוצאה מבגידה, הראשון בבית מספר 41, מכיוון שהיהודים לא רצו להיכנע ולא עזבו את הבונקר, פיצצו אותו הגרמנים בחומר נפץ וכל הנמצאים בתוכו ניספו.

הגרמנים קיוו שדבר זה ירתיע ויפחיד את היהודים בשאר הבונקרים ודרשו את שוכני הבונקר במספר 40 להיכנע. היהודים השיבו במטח יריות. הגרמנים גברו על היהודים והבונקר נפל לידיהם. חלק מהנמצאים בתוכו בלעו ציאנקאלי.

ברגע האחרון, כאשר הלוחמת בת השלושים ושש הלנה שטרלינג, נוכחה לדעת שתחמושתה אזלה – הסתערה על הגרמנים בפרגול והכתה בפניהם. היא נורתה במקום.

באותו זמן עצמו נפלו לידי הגרמנים הבונקרים בנובוליפיה מספר 67 ו-69. כנ"ל, עמוד 92.

 ורשה ה-28 במאי 1943

אינפורמציה על הקרבות המחודשים בסביבת רחוב נובוליפקי

הקרבות בגיטו נמשכים. למרות ההסתערות בת ששת השבועות באמצעות כל סוגי הנשק, על אף שכל השטח היהודי עלה בלהבות ולמרות השימוש בגזים – לא הצליחו הגרמנים לשבור את קומץ הלוחמים (היהודיים). בנקודות שונות, ביניהן בסביבת נובוליפקי, התלקח הקרב מחדש. בימים האחרונים נשמעו מטחי ארטילריה ורובים אוטומטיים.

ארכיון של המכון להיסטוריה של המפלגה מדור שלישי "גלאס וארשבי" מספר 28(39) מה-28 במאי 1943, תורגם מפולנית, עמוד 292.